Borders opknappen

Borders opknappen

Borders opknappen

Je kan het best je borders opknappen tussen half maart en half april. En dat hoeft zelfs geen euro te kosten!

Ook vaste planten hebben jammer genoeg  geen eeuwige leven. Na een jaar of vier vijf beginnen veel soorten kwaliteit te verliezen. Hogere soorten zoals:

  • Delphinium (ridderspoor),
  • Lavatera en
  • Helenium

en middelhoge bloeiers als:

  • Solidago (guldenroede)
  • Phlox

Deze worden in de kern kaal en gaan aan de buitenkant rommelig uitgroeien. Ook de kern van populaire rand- en kruipplanten kan op den duur lelijk worden, met name bij gipskruid, lavendel, en scheefbloem (Iberis).

Daarom is het aan te raden om deze en andere vaste soorten na drie of vier jaar te verjongen. Dat kan je het beste doen tussen half maart en half april – de periode die algemeen wordt beschouwd als de beste planttijd voor vaste planten.

Hoe doe je dat?

Verwijder eerst alle afgestorven delen en haal de wortelkluit van de plant met een scherpe spade behoedzaam uit de grond. Scheur vervolgens de jongere buitenste delen van de wortelkluit af. Meestal kan je dat met de hand doen, maar soms zal je een spade of een scherp mes moeten gebruiken. De oude kern van de kluit kan bij het groenafval. Zet vervolgens de gescheurde planten in de schaduw en verwijder al het onkruid dat tussen de wortels zit. Tijdens het planten kan je een beetje potgrond toevoegen voor extra voeding.

Houtachtige gewassen zoals schildzaad (Alyssum), Aubrietia en Iberis kan je verjongen door stekjes te maken. Snijd de jonge scheutjes voorzichtig van de onderkant van de moederplant en laat ze binnenshuis worteltjes vormen in water. Plant de scheutjes daarna uit in potjes. Tussen half augustus en eind september kan je de oude plant uit de grond halen en vervangen door de nieuwe plantjes.

Zelf je borders opknappen hoeft dus helemaal niet ingewikkeld te zijn en kan je dus geld besparen. Wil je het toch liever uitbesteden? Dat kan natuurlijk ook. Neem dan contact op voor een vrijblijvende offerte.

 

Nu Gratis Offerte

Het bericht Borders opknappen verscheen eerst op Gooisch Hoveniersbedrijf.